Robotter hjælper senhjerneskadede

Studerende og forskere fra Aalborg Universitets Institut for Medieteknologi har udviklet en robot, som kan hjælpe senhjerneskadede i deres hverdag.

Last modified: 17.05.2017

52-årige Henrik Nordstrøm Pedersen bor på Senhjerneskadecenter Nord i Frederikshavn. For otte år siden fik han en blodprop i hjernen. Indtil da havde han levet et helt almindeligt liv og klaret sig selv. Efter blodproppen blev han lam i det meste af kroppen og fik således brug for hjælp næsten 24 timer i døgnet.

Senhjerneskadecenteret er indgået i et samarbejde med studerende og forskere fra Aalborg Universitet om at udvikle specialdesignede robotter, som kan hjælpe senhjerneskadede i deres hverdag. Det kan være ting som fx at slukke lyset, tænde fjernsynet eller sende en sms.

For en senhjerneskadet, der har været vant til at kunne alting selv, er det en fantastisk mulighed for igen at få bare lidt indflydelse på hverdagen. Robotten er personlig forstået på den måde, at de senhjerneskadede selv er med til at designe den, så den passer til netop deres behov. ”Der skal være mulighed for at skræddersy teknologien til den enkelte bruger”, siger lektor Matthias Rehm fra Aalborg Universitets Institut for Arkitektur og Medieteknologi.

Nu får Henrik Nordstrøm Pedersen således mulighed for selv at gøre nogle af de ting, som han før var 100% afhængig af hjælp til: ”Jeg synes, det er spændende”, fortæller han via sin robot, ”så får jeg også lidt indflydelse på udviklingen og fremtiden”.

Indtil videre er syv beboere på Senhjerneskadecenter Nord i gang med at designe deres egne robotter.

Se indslag i TV-Avisen

Indslaget kommer ca. 20 min. inde i udsendelsen (du kan klikke dig frem til det).