AAU KLAR MED DE FØRSTE KANDIDATER I LYSDESIGN

AAU KLAR MED DE FØRSTE KANDIDATER I LYSDESIGN

Denne sommer kan de første studerende fra Aalborg Universitet København (AAU-Cph) kalde sig kandidater i Lighting Design – en tværfaglig uddannelse, som bygger på en særlig dansk og nordisk tradition for lysopfattelse. Halvdelen har allerede fået arbejde.

Last modified: 13.07.2016

Aalborg Universitet i København har denne sommer uddannet Danmarks første kandidater i Lysdesign – nogensinde. De i alt 22 kandidater fik overrakt deres eksamensbeviser i juni, og halvdelen af dem havde allerede fået job inden dimissionen.

Det skyldes, at der i industrien er stor efterspørgsel på professionelle og højtuddannede folk, der forstår sig på lysdesign og kan arbejde med eksisterende teknologier, og som kan udvikle nye og smartere løsninger. Uddannelsen, som optog sine første studerende i 2014, blev også udviklet i tæt samarbejde med erhvervslivet.

”Vi ved, at der er et stort potentiale i at udnytte dagslyset og elektrisk lys til at understøtte folks oplevelse af sted og rum. På uddannelsen er der fokus på, hvordan dynamisk lys kan understøtte velvære og sundhed. For at imødekomme de mange potentialer der er i lyset, kræver det en højt specialiseret kompetence i at designe med viden om lys fra en arkitektonisk og lysteknisk tilgang. Også neurologiske, psykologiske og antropologiske tilgange bliver inddraget,” forklarer lektor og leder af uddannelsen Ellen Kathrine Hansen.

SAMARBEJDE MED VIRKSOMHED RESULTEREDE I JOB

Portugisiske André Maia er en af dimittenderne. Han har været meget glad for både uddannelsen og den uformelle omgang med underviserne på studiet.

”Det var meget spændende at læse Lighting Design på Aalborg Universitet. Uddannelsen har resulteret i en bred viden inden for områder som lys, medieteknologi og arkitektur. Jeg satte især stor pris på forholdet mellem de studerende og underviserne – man samarbejder på en meget naturlig og konstruktiv måde, hvor begge parter lytter til hinanden og tager hensyn til hinanden”, fortæller André.

Som alle andre dimittender afsluttede André sin uddannelse med et selvvalgt speciale, som han brugte hele sit sidste semester på at udarbejde. Formålet med Andrés speciale var at skabe en vejvisningsløsning igennem lys på en bygningsfacade i København. Under uddannelsen var André på også på virksomhedsophold hos YOKE, som er et dansk firma, der arbejder med digitale designløsninger for store kunder som Nationalmuseet, Dansk Energi, DONG Energy, Nordsøen Oceanarium og mange flere. YOKE var så begejstrede for samarbejdet med André, at de tilbød ham en fast stilling. 

”Jeg arbejder nu fuldtid hos YOKE som lysdesigner. Mit arbejde består i at integrere lysdesign i firmaets projekter, og her har jeg god mulighed for at realisere nogle af mine egne ideer omkring brugen af lys”, fortæller André.

Den toårige uddannelse er international, og al undervisning og vejledning foregår således på engelsk. Cirka halvdelen af de studerende er udenlandske og kommer fra 22 forskellige lande.

”Fællesnævneren er, at alle kommer med et stort engagement for at udfolde lysets potentialer, og det glæder mig overordentligt meget, at belysningsbranchen og rådgivere indenfor byggeriet har taget så godt imod vores første kuld af kandidater,” understreger Ellen Kathrine Hansen.
 

FAKTA OM UDDANNELSEN I LIGHTING DESIGN

  • Kandidatuddannelsen i Lighting Design handler i korte træk om design og innovation, lysteknologi - lys, rum og oplevelse samt interaktivt lysdesign.
  • Uddannelsen er adgangsbegrænset og udbyder pt. 40 studiepladser om året. D.d. har AAU modtaget 65 ansøgninger. Til efteråret er det tredje gang, uddannelsen starter.
  • Godt 30 % af ansøgerne er danske, og de udenlandske ansøgere fordeler sig med ansøgere over hele verden, primært europæiske, men også amerikanere, australiere og afrikanere har opdaget uddannelsen.
  • Der er flest kvindelige ansøgere, men tallene ligger tæt på hinanden med 38 kvindelige ansøgere og 27 mandlige d.d. 97 % af ansøgerne kommer fra andre universiteter end AAU.

YDERLIGERE INFORMATION

KONTAKT

  • Lektor og leder af kandidatuddannelsen i Lighting Design Ellen Kathrine Hansen, mail: ekh@create.aau.dk, tlf.: 21 72 31 81
  • Cand.scient. i Lighting Design og lysdesigner hos YOKE André Maia, mail: andre@yoke.dk, tlf.: 50 15 81 49
  • Kommunikationsmedarbejder ved School of ICT på AAU Tine Tindal, mail: tlts@cs.aau.dk, tlf.: 99 40 92 45

News